Американският производител на електромобили Fisker Inc. ще сглоби първия папамобил (транспортното средство за официалните церемонии

...
Американският производител на електромобили Fisker Inc. ще сглоби първия папамобил (транспортното средство за официалните церемонии
Коментари Харесай

Fisker Inc. ще направи първия електрически папамобил

Американският производител на електромобили Fisker Inc. ще сглоби първия папамобил (транспортното средство за формалните церемонии на Главата на Римокатолическата църква), който ще се придвижва извънредно с електричество. За това е съобщил създателят на компанията Хенрик Фискер.

" Беше чест за мен да получа частна аудиенция при папа Франциск. Той доста добре осъзнава отговорността за запазване на околната среда, която лежи върху нас и бъдещите генерации. С нетърпение очаквам момента на основаването на първия изцяло електрически папамобил ", е написал Фискер в Twitter, прилагайки и снимка, на която той демонстрира на папата макет на неговия бъдещ електромобил с прозрачен защитен купол. На срещата е участвала и Гита Гупта - Фискер, която е негова брачна половинка, както и съосновател и финансов шеф на компанията му Fisker Inc. 

През 2020 година Fiscer Inc. направи първично обществено предложение на NYSE, което събра над 1 милиарда $. Предприемачът от датско-американски генезис, към този момент на 57 година, желае да създава новаторски електрически автомобили с самостоятелно ръководство, по-голям пробег и нова технология за батериите.

Организирането на срещата сред папа Франциск и Хенрик Фискер във Ватикана е станало благодарение на един от приятелите на бизнесмена. Отбелязва се още, че за основа на електрическия автомобил ще послужи кросоувъра на компанията, а производството е планувано да стартира през ноември. Защитният купол на папамобила  при нужда ще може да се скрива в покрива на транспортното средство и да се изважда при нужда. Специалният автомобил ще бъде доставен във Ватикана в края на 2022 година. 

Традиционно, ролята на папамобил от 30-те години на предишния век извършва автомобил на марката Mercedes-Benz. След опита за покушение над папа Йоан Павел II през 1981 година всички коли при шествие на Главата на Римокатолическата черква измежду аудитория са оборудвани със защитенн купол. Но при персоналните си пътувания  папа Франциск избира да употребява коли Ford, Jeep и Fiat.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР